Winkelmandje is leeg

Schartong gekozen tot vis van het jaar 2023

Ondergewaardeerde vissoort

 

Elk jaar kiest VLAM samen met de visserijsector de Vis van het Jaar. Voor 2023 kreeg de schartong die onderscheiding. Het is een nog ondergewaardeerde vissoort, maar dat is onterecht. Hij is familie van de tarbot en vaak een bijvangst van de Belgische tongvisserij. Hij wordt veel geëxporteerd.

Schartong, een platvis die tot 60 cm lang kan worden, leeft op zanderige of modderige bodems waar hij zich ingraaft om niet ten prooi te vallen aan roofvissen. Hij voedt zich met kleine bodemvissen en schaaldieren. De Belgische vangst in 2022 bedroeg 850 ton, voornamelijk bestemd voor de Spaanse markt. VLAM promoot de schartong met receptenfolders, en ook vanuit het Europese Maritieme Fonds is er steun voor lokale visserij- en aquacultuurgemeenschappen.

Schartong is op zijn best in de zomer- en herfstmaanden. Dan wordt hij meestal op de graat gebakken. In andere periodes is het beter om hem gefileerd te bereiden. Qua bereidingen zijn recepten voor tong en pladijs zéér goed op de schartong toepasbaar.

 

Illustration Fish7
Illustration Fish9

Lees ook

Achter de schermen

Rondleiding bij De Vistrap - achter de schermen

Nieuws

Schartong gekozen tot vis van het jaar 2023